• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

 

Det finns många sevärdheter och attraktioner i området från Sifferbo Stugby. Olika exempel:

Falu Gruva i Falun
Falu gruva, Stora Kopparberget eller Tiskasjöberg - är några av de många namn man använt på denna historiska plats, nu upphöjd till Världsarv av UNESCO. Kopparberget är Sveriges äldsta och mest betydelsefulla bergverk. Gruvan har urholkats och mejslats ut genom århundradens slit av tusentals gruvarbetare. I besöksgruvan visas turisterna runt i orter, schakt och sänken från gången tid. Hisnande djup och väldiga salar möter besökarna. 
Arbetsredskap, stegar och trappvägar från förr ger talande bevis för det hårda arbetet.
Som besökare kan du välja mellan guidade vandringar, dramatiserade visningar eller barnturer. Kring det väldiga dagbrottet Stora Stöten finns vackra gruvbyggnader, hjulhus, lavar och pivåer som visas på helgerna liksom Gruvmuseet, som kompletterar historien med fantastiska modeller m.m.
Öppet året runt. Mer information se Falu Gruva >> 

Carl Larsson-gården i Sundborn
Carl Larsson-gården i Sundborn (13 km norr om Falun) är Faluns populäraste turistmål. Det är ett allkonstverk som Carl och Karin Larsson skapat tillsammans. Med sitt måleri har Carl Larsson (1853 – 1919) gett oss en nationalskatt. De flesta textilier på gården är t ex skapade av Karin, som också ritade en del möbler. Miljön är en inspirationskälla för inredare världen över. Carl och Karin Larssons hem inspirerar och berör. Upplev allkonstverket de skapat tillsammans och hör berättelsen om deras liv. Visas enbart med guide. Öppet året runt. Mer information se Carl Larsson-gården >> 

Zorn museet i Mora
På Zornmuseet i Mora visas konstnären Anders Zorns oljemålningar, akvareller, etsningar och skulpturer samt delar av hans magnifika konstsamling. Zorngården i Mora skapades av Anders och Emma Zorn. Här blandas konst och konsthantverk från hela världen med kurbits och dalatradition. Anders Zorn föddes i Mora den 18 februari 1860. Han gick bort i Mora den 22 augusti 1920 och begravdes på Mora kyrkogård. Mora ligger 85 km, 1 timme bilfärd, från vår stugby.
Öppet året runt. Mer information se Zornmuseet >> 

Gagnefs Minnestuga i Gagnef
Gagnefs Minnesstuga är den äldsta hembygdsgården i Dalarna. Initiativet till en gammelgård togs av konstnären och författaren Ottilia Adelborg som i början av 1900-talet bosatte sig i Gagnef tillsammans med sina systrar. Minnestugan består idag av 22 byggnader daterade från 1580 och framåt som påminner om gamla tiders byggnadstradition och levnadssätt i Gagnefsbygden. Platsen är vackert belägen med utsikt över flottbron, Österdalälven och kyrkan.
Mer information se Gagnefs Minnestuga >> 

Flottbroarna i Gagnef/Österfors
Passa på att lägga ett besök och se de två sista flottbroarna i Sverige! Antingen med bil (vid Gagnefs kyrkby) eller till fots/cykel (vid Österfors).
Broarna flyter på vattnet, d.v.s. de höjer och sänker sig med vattenståndet. Förr i tiden var det vanligt att bygga broar på detta sätt genom att sätta ihop fler flottar till en enda lång bro.
Därifrån kommer namnet “flottbro”.

Dalahästen i Nusnäs
Dalahästen, en symbol för hela Sverige.
Till Nils Olssons Hemslöjd, ett hantverk mitt i Dalarna, kan du följa alla momenten vid hästtillverkningen.
Hemslöjdverstad ligger i Nusnäs, en by 1 mil utanför Mora (vid Siljan). Öppet året runt.
Mer information se Nils Olsson >> 

2047 Science Center i Borlänge
Ett annorlunda museum - och populärvetenskapligt centrum, som vill ta till vara upptäckarglädjen hos besökaren. Här får man själv vara med och undersöka och experimentera.
Utställningar om vår historia och framtid presenteras på ett enkelt
och lättfattligt sätt. Planetariet bjuder på stjärnspäckade rymdupplevelser för alla åldrar. I Kunskapsbutiken köper man udda, roliga saker.
Öppet året runt. Mer information se 2047 Science Center >>

Andra möjligheter

  • Besöka Siljan, bland annat Leksand, Rättvik, Mora eller den pittoreska byn Tällberg
  • Besöka en av de många loppis eller Tulavipan, stor loppis butik utanför Gagnef
  • Shopping i Dalarnas största köpcentret Kupolen eller IKEA i Borlänge
  • Shopping i Clas Ohlson i Insjön (bara 20 minuter bilfärd från vår stugby)
  • Besöka en konsert i Dalhalla utanför Rättvik. En magisk konsertupplevelse i gamla kalkbrottet, naturens egen amfiteater. Mer information se Dalhalla >>

Webbadressen turistmöjligheter se Länkar >>